Poskrbi za svoje vzmetenje, še preden na polno štartaš v sezono

Vilice in amortizer sta poleg okvirja samega najbolj pomembna elementa gorskega kolesa, za njuno dobro in gladko delovanje pa ju more v roke občasno prijeti pravi mojster. Zato je ena izmed specializacij servisa Bikehanic prav vzmetenje, za katerega v svojem laboratoriju skrbi Anže Pečar.

Znotraj vilic in amortizerjev se dogajajo čudovite, predvsem pa zelo intenzivne stvari. Ob vsaki najmanjši korenini in vsakem velikem udarcu se preko odprtin in komor pretaka olje in stiska zrak, svoje dodajo vzmeti in drugi elementi. Filigransko izdelana notranjost zdrži nore obremenitve, ob stalni izpostavljenosti zaradi delovanja, vremena in dotrajanosti pa je treba vsake toliko vse skupaj odpreti, očistiti in razvajati z novim oljem in tesnili. Časovni interval servisa je seveda odvisen od količine vožnje, a za razliko od avtomobila na kolesu ne bo zasvetila lučka; sami boste morali kolo peljati k mojstru.

Servisni intervali
V kolesarskem servisu Bikehanic priporočajo mali servis vzmetenja na vsakih 6-12 mesecev, generalni servis pa na leto in pol do dve leti. Če vozite veliko, se ta interval seveda skrajša. Mali servis obsega čiščenje spodnjih nog in zračne komore, menjavo mazalnega olja in kontrolo delovanja. Osnovni servis vključuje še menjavo prašnih tesnil, na podlagi dosedanjih izkušenj pa kolo v tem primeru večinoma že rabi generalni servis, v okviru katerega se menjajo prašna, oljna in zračna tesnila. Samo vzmetenje s čisto in podmazano notranjostjo bo delovalo “kot se šika”, razlika pa se bo poznala na terenu. Če vaše vzmetenje že dolgo ni videlo servisa boste morali voziti tudi z večjim pritiskom zraka, kar je posledica ponovnega pravilnega delovanja.

V primeru puščanja olja ali drugih okvar ne odlašajte, kolo mora takoj na servis, da se prepreči še večja škoda.

Osebno ali po pošti
Bikehanic je servis za vse vrste koles, s specializacijo za servis in vzdrževanje vzmetenja in potopnih sedežnih opor RockShox, Fox in Marzocchi (slednji od letnika 2019 dalje). Preko spletne strani Bikehanic izberete svoj termin dostave kolesa ali zgolj vzmetenja, izkoristite pa lahko tudi možnost prevzema vzmetenja s kurirjem na vašem domu! Delo na vašem vzmetenju bo opravljeno strokovno in hitro, z originalnimi nadomestnimi deli in specializiranim orodjem.

Rezerviraj svoj servis