Statistika koles v Bikehanicu v letu 2022

V lanskem letu ste nam zaupali še več koles in opreme kot v prvem letu delovanja, statistični pregled koles v našem servisu koles pa kljub temu ni prinesel dramatičnih premikov. Poglejmo si nekatere najbolj zanimive podatke!

Skoraj vsako deseto kolo je električno
Število električnih koles tudi v Sloveniji hitro narašča, kar se kaže tudi na servisu. Baterije in motorji so prodrli v vse segmente, najbolj pričakovano v razred gorskih in mestnih koles. Ob tem še enkrat izpostavimo, da opažamo izrazito večjo obrabo komponent pri električnih kolesih, zato je treba še toliko bolj skrbeti za gladko prestavljanje, redno čiščenje in pravočasno menjavo obrabljenih stvari, predvsem verige.

Največ gorskih koles, sledijo cestna
Nič presenetljivega, saj so gorska kolesa med vsemi še vedno najbolj prodajana v Sloveniji. V našem servisu se je znašlo več polnovzmetenih, kot koles brez zadnjega vzmetenja, kar tudi ni presenečenje glede na eno izmed naših specializacij – redno vzdrževanje vilic in amortizerjev. Kolesa so bila iz vseh cenovnih razredov, enako velja tudi za ostale kategorije. Na drugem mestu so cestna kolesa (skupaj z gravel kolesi), sledijo trekingi, mestna in otroška kolesa.

Prevladujejo “najmočnejši” domači, sledijo spletni trgovci
Na kolesih v servisu koles Bikehanic se najbolj pogosto pojavijo imena Specialized, Trek, Cannondale, Scott, Giant in Cube, ki so vsi po vrsti tudi zelo močno prisotni na slovenskem trgu. Zelo blizu sta tudi priljubljena spletna prodajalca Canyon in YT. Tudi tukaj torej nobenih presenečenj, velja pa znova poudariti, da ste v Bikehanicu dobrodošli lastniki vseh vrst in znamk koles. Za kupce koles iz spletnih trgovin imam tudi poseben paket sestave kolesa in/ali pregleda, tako da boste prepričani v pravilno sestavo vašega novega konjička.

RockShox pri vilicah, Fox pri amortizerjih
Tudi tukaj ne bomo objavili kakšnega pretresa. V servisu vzmetenja se seveda najbolj pogosto pojavijo izdelki Fox in RockShox; slednji prevladuje pri vilicah, lisička pri amortizerjih. Izmed vseh ostalih znamk velja izpostaviti še Cannondale Lefty, ki zaseda tretje mesto med vilicami, kar spet ni presenečenje – ponosni smo, da smo uradni serviser tudi za to znamko. Glede na vrsto koles, ki jih pripeljete v naš servis pa tudi najbolj pogosti modeli niso presenečenje, to so Fox 36 ter RockShox Lyrik in Pike, sledijo trail vilice s kakšnim centimetrom ali dvema manj hoda.

Najbolj pogosta kolesa po znamkah:
Specialized, Trek, Cannondale, Scott, Giant, Cube, Canyon, Devinci, YT, Orbea, Focus, Nukeproof, Santa Cruz, Lapierre, Norco, Commencal in Wilier

Najpogostejši modeli po segmentih
CESTNA KOLESA:
Trek Domane, Giant TCR, Scott Addict, Trek Madone, Cannondale Synapse, Specialized Roubaix

POLNOVZMETENA GORSKA KOLESA:
Specialized Stumpjumper/Stumpjumper EVO, Trek Remedy, Specialized Enduro, Giant Reign/Reign X, Cannondale Scalpel, Scott Genius, Trek Fuel EX, Trek Slash, Giant Trance, YT Capra, Canyon Strive

GORSKA KOLESA BREZ ZADNJEGA VZMETENJA:
Cannondale F/Flash, Scott Scale, Cannondale Trail, Cube Reaction, Giant Talon, Trek Serija 6

GORSKA E-KOLESA:
Specialized Levo, Giant Trance E, Scott Genius E-Ride, Specialized Levo SL

www.bikehanic.com