V našem servisu je bilo v letu 2021 največ …

Po koncu prvega celega leta delovanja našega servisa koles smo zbrali nekaj statistike, seveda nas je najbolj zanimala tista o samih kolesih in vzmetenju. Številke so pokazale nekaj zanimivosti, hkrati pa se je tudi v pri nas pokazala slika moči posameznih znamk na slovenskem trgu. V letu 2021 vas je skoraj 1000 zaupalo našemu servisu, tako da lahko naredimo kar dobro statistiko.

Številke naj vas ne zavedejo, ta statistika ne ponuja nobene povezave med znamkami in modeli ter morebitnimi težavami s kolesi, daleč največ je bilo rednega vzdrževanja.

K spodnjim lestvicam lahko dodamo še da smo imeli v servisu največ polnovzmetenih gorskih koles, gorskih koles s prednjim vzmetenjem, cestnih koles in e-koles.

ZNAMKE KOLES

10 najbolj pogostih znamk koles v Bikehanicu v letu 2021:
1. Trek
2. Specialized
3. Cannondale
4. Scott
5. Giant (brez Liv)
6. Canyon
7. Nakamura
8. Cube
9. Devinci
10. YT

VZMETENJE

Servis vzmetenja v servisu Bikehanic v letu 2021:
VILICE
RockShox – 56,14 %
Fox – 35,9 %
Cannondale – 6,27 %
Ostalo – 1,69 %

AMORTIZERJI
Fox – 54,91 %
RockShox 42,77 %
Ostalo – 2,31 %

Na kolesih je torej nekaj več vilic RockShox ter nekaj več amortizerjev Fox. Med vilicami sta prevladovali seriji Fox 36 in RockShox Lyrik, med amortizerji pa RockShox Monarch in Fox Float DPS, ki oba pokrivata širok razpon koles.

MODELI KOLES

Za konec objavljamo še najbolj pogosta kolesa po kategorijah in modelih. Znova je to kar realen odsev trga, sploh pri gorskih kolesih, ki jih je bilo pri nas največ. Preden gremo k zmagovalcem pa si oglejmo bolj pogoste znamke v številčno manj zastopanih skupinah:
Mestna – Rog Pony
Otroška – Woom
Treking – Nakamura

Izpostaviti velja znamko ženskih koles Liv, ki očitno navdušuje številne kolesarke, še posebej gorske! Če bi jo prišteli k znamki Giant bi se to ime na kateri izmed lestvic povzpela tudi višje.

Najbolj zastopana kolesa v našem servisu v letu 2021 po modelih:

Gorska e-kolesa
1. Specialized Levo
2. Scott Genius eRide
3. Giant Trance E

Gorska kolesa s prednjim vzmetenjem
1. Nakamura Catch
2. Head Granger
3. Scott Scale
4. Cannondale F/FSI

Polnovzmetena gorska kolesa
1. Specialized Enduro
2. Giant Reign
3. Specialized Stumpjumper
4. Trek Remedy
5. Scott Genius
Častne omembe: Trek Slash, Cannondale Scalpel, Giant Trance, Canyon Strive, Cube Stereo, Trek Fuel EX

Cestna kolesa
1. Trek Domane
2. Specialized Roubaix
3. Trek Madone

To je naša statistika za leto 2021! Kot rečeno na začetku, naj vas številke ne zavedejo in ne enačiti število koles na servisu s kvaliteto koles, vse to je v največji meri le odsev moči znamk na trgu, še enkrat pa se zahvaljujemo vsem vam, ki ste nam že zaupali svoje konjičke. Se že veselimo vseh koles in opreme, ki jo bomo imeli čast popraviti in vzdrževati v letu 2022!