Vzmetenje verjetno zdaj kar kriči po dobri negi

Če ti bolj dišijo cestna kolesa, potem je zadeva v tej točki danes zate zaključena (razen, če te zanima kaj o vzmetenju), še vedno pa tudi na “specialki” in drugih kolesih opravimo redne servise. Gorski kolesarji in kolesarke pa boste morali prisluhniti sledečemu – več si fural/a, večja je verjetnost, da rabi vzmetenje in potopna sedežna opora tvojega kolesa dober servis; tudi če ne kaže znakov okvare. K servisu vodita dve poti:

  • pogosta uporaba, nešteto pofuranih korenin in kamnov ter stalno stiskanje in raztezanje komponent, izpostavljenost dežju, prahu, soncu, vlagi, udarcem in še čem (vse to fizično izrabi tesnila in prispeva k “svinjariji” v mazalnih tekočinah, poškoduje sestavne dele in zmanjšuje kvaliteto delovanja), in/ali
  • sama časovna komponenta, saj se kvaliteta olj, maziv in tesnil s časom poslabša (sami priporočamo ob zmerni uporabi mali servis enkrat letno in generalni nekje po dveh letih, ob intenzivni ali tekmovalni uporabi pa mali servis na pol leta in generalni servis enkrat letno).

Seveda so morda na kolesu vidni tudi očitni znaki, da nekaj ni v redu, na primer:

  • mazalno olje je na prašnih tesnilih,
  • vzmetenje ne “pobira” najmanjših udarcev,
  • puščanje olja ali zraka,
  • zaklep ne deluje,
  • vzmetenje enostavno ne deluje.

Zagotovo se najde še kaj, v vsakem primeru pa je pomembno, da se vzmetenje (in potopna opora) čim prej znajde na delovnem pultu dobrega mehanika. Recimo našega Anžeta. 🙂

SERVIS VILIC RockShox, Fox, Marzocchi in Cannondale
Za večino modelov vilic nudimo tri stopnje servisa: mali, osnovni in generalni. V primeru izbere malega servisa vilice odpremo, očistimo spodnje noge in zračne komore, zamenjamo mazalno olje in preverimo delovanje. Pri osnovnem dodatno menjamo še prašna tesnila, ki so pomemben del dobrega delovanja, zato ta servis priporočamo na redne časovne intervale (podobno kot redni servis pri avtomobilu). Generalni servis je veliko bolj temeljit, pri njem razstavimo celotne vilice, menjamo vsa tesnila (prašna, oljna, zračna) ter vsa olja. Po njem so vilice kot nove.

SERVIS ZADNJIH AMORTIZERJEV RockShox, Fox in Marzocchi
Za večino zračnih amortizerjev nudimo dve stopnji servisa: mali in generalni. Prvi vključuje čiščenje, menjavo mazalnega olja in kontrolo delovanja. Za amortizerje z vzmetjo ni druge opcije generalni servis. Generalni je pač generalka, pri kateri se amortizer razstavi na “prafaktorje”, vse očisti ter zamenja vsa tesnila in olja.

SERVIS POTOPNIH SEDEŽNIH OPOR RockShox, Fox & Marzocchi
Komponenta, ki ima veliko sorodnega z vilicami, zato tudi ta rabi redno nego. Za RockShox, Fox in Marzocchi ob intenzivni uporabi priporočamo mali servis enkrat letno, da se sedežna opora razdre, očisti in teleskop na novo namaže. Nemalokrat je potopna sedežna opora spregledana in “zanemarjena” v okvirju, kjer so njeni sestavni deli izpostavljeni vlagi in vodi, ki pride v okvir med vožnjo ali pranjem kolesa in ta s težavo zapusti okvir.
Generalni servis priporočamo na dve do tri leta oz. ko se pojavijo težave s posedanjem ali nedelovanjem sedežne opore. Tudi razne lise na potopnem delu sedežne opore so pokazatelj, da opora kliče po servisu, ker gre ponavadi za obrabo teflonskih vodil.

Izberi svoj servis zdaj.